Вимоги вибухонебезпечності та пожежостійкості до газорегуляторних пунктах

Будівлі або прибудови до будинків, в яких мають газорегуляторні пункти, повинні відповідати вимогам, встановленим для виробництв категорії А, тобто для вибухонебезпечних виробництв.

Вони повинні бути одноповерховими I і II ступеня вогнестійкості, безгорищними, з покриттям легкої конструкції масою не більше 120 кг на 1 м2, тобто скидається дахом. Утеплювач покриття виконують з вогнетривких матеріалів (наприклад, пінобетону). У типовому проекті 905-01-1 стіни будівлі газорегуляторні пункти прийняті блоковими або цегляними, також з великорозмірних керамзитових панелей. Покрівлю, як правило, виконують чотиришарову рубероидную по асфальтовій стяжці.

Тут необхідно зазначити, що укладання над легкими плитами покриття навіть одного шару руберойду призводить до зростання виникає в приміщенні при можливому вибуху газоповітряної суміші тиску в 2,5 рази в порівнянні з тиском, яке могло б бути при відсутності рубероидной покрівлі та наявності тільки легкого покриття ( при двох шарах руберойду тиск зростає в 4, при трьох шарах - в 8 разів). Це пояснюється тим, що при вибуху руберойдовий килим не розривається, а піднімається разом: з плитами покриття, перешкоджаючи швидкому скиданню газів з приміщення. Отже, наявність легких плит покриття нормативної маси (120 кг/м2) і площею 500 см ^ м3, накритих чотиришаровим рубероїдним килимом, не можна розглядати в якості запобіжного клапана, що запобігає руйнування будівлі при можливому вибуху. Тому МІСД ім. В. В. Куйбишева, який проводив дослідження, при виконанні рубероидной покрівлі рекомендує виконувати стики полотнищ руберойду шириною не більше 10 см, розташовуючи один стик над іншим. Стики слід розташовувати в місцях обпирання окремих елементів покрівлі на плити, прогони або кроквяні конструкції, тобто в місцях, де при підйомі покрівлі спостерігається перегин руберойдового килима.

Якщо загальна площа віконних прорізів, світлових ліхтарів або окремих легкоскидних панелей складає не менше 500 см2 на кожен кубометр внутрішнього об'єму газорегуляторних пунктів, то допускається застосування трудносбрасиваемих вибуховою хвилею покриттів.

Так само як вибухових прорізів служать вікна, розташовані у верхній частині стін. Тут також доречно відзначити, що у віконних отворах і світлових ліхтарях рекомендується використовувати максимально можливі розміри скляних листів та закріплювати їх тільки із зовнішнього боку рам. Найбільш доцільно пристрій легко відкриваються засклених рам з магнітними клямками і петлями, розташованими збоку або знизу.

Прибудови, в яких розміщуються газорегуляторні пункти, повинні відділятися від будівлі глухий, неспалимою, газонепроникної стіною і мати самостійний вихід назовні.

Щоб уникнути появи тріщин при осіданні стіни, що розділяють основний і допоміжні приміщення газорегуляторних пунктів, повинні розташовуватися на фундаменті, пов'язаному з фундаментом зовнішніх стін, а також пов'язані з несучими (основними) стінами будівлі. При виконанні розділяють стін з цегли товщину їх приймають не менше 250 мм і покривають штукатуркою з двох сторін. Пристрій димових і вентиляційних каналів в цих стінах, а також у стінах, до яких прилаштовують газорегуляторні пункти, не дозволяється.

Приміщення регуляторів газорегуляторних пунктів, а також приміщення, де розташовані їхні опалювальні установки, повинні мати природну вентиляцію, що забезпечує не менше трикратного повітрообміну за годину. Для припливу повітря в нижній частині стіни, двері чи вікна встановлюють жалюзііную грати, а для видалення - на даху монтують дефлектор, діаметр труби якого (м) при розрахунковій швидкості витяжки 2 м / с приймають не менш D = 0,023 = vVп (Vп - - об'єм приміщення ГРП, м3).

Необхідність і вид опалення ГРП визначають з розрахунку, щоб для забезпечення нормальної роботи обладнання та КВП температура в приміщенні, що не має постійного обслуговуючого персоналу, не знижувалася нижче 5 ° С. Джерелами тепла для обігріву ГРП, розташованих на територіях промислових і комунально-побутових підприємств, а також міст з централізованою системою теплопостачання, служить зазвичай гаряча вода з температурою до 95 ° С, яка подається в систему опалення ГРП (типовим проектом 905-01-1 передбачено пристрій тупикової системи опалення з верхньою розводкою). Максимальна температура на поверхні нагрівальних приладів не повинна перевищувати 95 ° С, а температура приміщення 30 ° С.

Якщо опалення газорегуляторні пункти від існуючих систем теплопостачання неможливо або нерентабельно, то монтується місцева опалювальна установка, в якості якої найчастіше використовують ємнісні водонагрівачі типу АГВ-80 або -120 або чавунні водогрійні котли ВндіСТу-Мч, обладнані системою автоматики. Їх розміщують в ізольованому, що має самостійний вихід приміщенні, відокремленому від інших приміщень ГРП глухими, газонепроникними, протипожежними (з межею вогнестійкості не менше 2,5 год) стінами. Використовують також як опалювального пристрою спеціальні печі у вибухобезпечному виконанні. Така піч зазвичай має кожух з труби 529х9 мм з двома днищами, футерованих всередині вогнетривкою цеглою без димооборотов. Це дозволяє в разі вибуху газоповітряної суміші швидко скинути, тиск (вибухову хвилю) з обсягу печі в атмосферу через димову трубу, вварена в верхнє днище. Вибухобезпечність печі забезпечується міцністю і герметичністю кожуха. Обслуговують пальники печі зовні ГРП через металевий короб, один кінець якого уварений в кожух, а інший виведений назовні через отвір в стіні ГРП. За умови автоматизації роботи пальника установка опалювальної печі спрощує і здешевлює вартість будівництва та експлуатації ГРП, тому що дозволяє відмовитися від спеціального приміщення для розташування водонагрівачів або котлів, а також від опалювальної, водопровідної та каналізаційної систем. Приміщення та окремі прилади ГРП можуть мати електрообігрів, виконаний у вибухозахищеному виконанні.

Електрообладнання газорегуляторні пункти виконують відповідно до «Правил улаштування електроустановок» (ПУЕ) для приміщень класу В-1а. Для електричного освітлення приміщень ГРП (крім обов'язкового природного) застосовують рефлектори типу «кососвет», розташовуючи їх зовні будівлі біля вікон, або вибухобезпечні світильники, що встановлюються всередині приміщення ГРП. Електрообладнання в нормальному виконанні (в тому числі розподільні пристрої) розміщують поза ГРП або в суміжному з ним приміщенні, призначеному для опалювальної установки або приладів телемеханізації. Металеві частини електроустановок, не знаходяться під напругою, заземлюють.

При наявності телефонного зв'язку телефонний апарат в нормальному виконанні розташовують у підсобному приміщенні ГРП або зовні будівлі в ящику, який замикається у вибухозахищеному виконанні - безпосередньо в приміщенні регуляторів. Такі ж вимоги пред'являють до установки КВП з електричним приводом. Для усунення можливості проникнення блукаючих струмів і струмів захисту з підземних газопроводів обладнання та газопроводи ГРП (ГРУ) електрично ізолюють, встановлюючи на вводі (і виведення) изолирующее фланцеве з'єднання.