Регулятор тиску газу

Управління гідравлічним режимом роботи системи газорозподілу здійснюють за допомогою регулятора тиску газу, який автоматично підтримує постійний тиск у точці відбору імпульсу незалежно від інтенсивності споживання газу. При регулюванні тиску відбувається зниження початкового більш високого тиску на кінцеве більш низька. Це досягається автоматичним зміною ступеня відкриття дросселирующего органу регулятора, внаслідок чого автоматично змінюється гідравлічний опір минаючому потоку газу.

Залежно від підтримуваного тиску регулятори тиску газу поділяють на регулятори тиску газу до себе і після себе.

Автоматичний регулятор тиску газу складається з виконавчого механізму і регулюючого органу. Основною частиною виконавчого механізму є чутливий елемент, який порівнює сигнали задатчика і поточного значення регульованого тиску. Виконавчий механізм перетворює командний сигнал в регулюючий вплив і у відповідне переміщення рухомої частини регулюючого органу за рахунок енергії робочого середовища.

Якщо перестановочне зусилля, що розвивається чутливим елементом регулятора тиску газу, досить велика, то він сам здійснює функції управління регулюючим органом. Такі регулятори тиску газу називаються регуляторами тиску прямої дії. Для досягнення необхідної точності регулювання і збільшення перестановочного зусилля між чутливим елементом і регулюючим органом може встановлюватися підсилювач командний прилад. Вимірювач управляє підсилювачем, в якому за рахунок стороннього впливу створюється зусилля, що передається на регулюючий орган.
Так як в регулюючих органах регуляторів тиску відбувається дроселювання газу, то їх іноді називають дросселирующим.

У зв'язку з тим, що регулятор тиску газу призначений для підтримки постійного тиску в заданій точці газової мережі, то завжди необхідно розглядати систему автоматичного регулювання в цілому «регулятор і об'єкт регулювання (газова мережа)». Принцип роботи регуляторів тиску газу заснований на регулюванні щодо відхилення регульованого тиску. Різниця між необхідним і фактичним значеннями регульованого тиску називається неузгодженістю. Воно може виникати внаслідок різних порушень або в газовій мережі через різницю між припливом газу в неї і відбором газу, або через зміни вхідного (до регулятора) тиску газу.