Експлуатація ГРПШ

Приймання і введення в експлуатацію ГРПШ роблять у такій послідовності: перевіряють виконавчо-технічну документацію та відповідність монтажу обладнання проектам; проводять ревізію ГРПШ; перевіряють газопроводи обладнання на міцність та щільність: виробляють введення в експлуатацію.

При прийманні ГРПШ комісії пред'являють необхідну виконавчо-технічну документацію.
Перевірку відповідності монтажу обладнання проекту проводить бригада під керівництвом інженерно-технічного працівника. Обладнання будівлі ГРПШ повинно відповідати вказаним в проекті марками та розмірами регуляторів, фільтрів, засувок запобіжних пристроїв, труб і т. д.

Ревізію ГРПШ виробляють досвідчені слюсарі на чолі з інженерно-технічним працівником. Мета ревізії встановити укомплектованість і справність обладнання ГРПШ. Ревізії підлягають регулятор, фільтр, запобіжні, скидні та запірні пристрої, контрольно-вимірювальні прилади.
Перевірку на міцність газопроводів і обладнання виробляє будівельно-монтажна організація. Перевірка на міцність оформляється актом встановленої форми. Під випробувальним тиском на міцність газопроводи та обладнання ГРПШ витримують протягом 1 год, після чого тиск знижують до норм, встановлених для випробування на щільність (до робочого тиску).

Випробування ГРПШ на щільність проводиться робочим тиском після випробування на міцність протягом 12 ч. При цьому падіння тиску не повинно перевищувати 1% початкового тиску. Після випробувань на міцність і щільність складаються акти встановленої форми.
До введення в експлуатацію ГРПШ труби і арматуру необхідно продути газом. Продування виробляють з дотриманням усіх заходів, зазначених в наряді на газонебезпечні роботи. Повітря витісняється під тиском газу 1000-1500 Па шляхом скидання газо-повітряної суміші в атмосферу. Для скидання можна використовувати спеціальну свічку, гідрозатвор або скидної клапан.