Специфіка вибору газового лічильника

Чергові платежі за комуналку обов'язково нагадують про необхідність оптимізації видатків сімейного бюджету. Загальновідомо, що для оплати води та газу використовуються конкретні нормативи, але вони значно (вдвічі і більше) перевищують дійсні витрати. Щоб уникнути переплат, необхідно встановити спеціальні апарат для обліку — газовий лічильник купити можно будь-якого типу, підібравши відповідну конфігурацію.

Цей прилад призначений для контролю та відстеження можливих витоків газу, що підвищує рівень безпеки та економії.

Які бувають лічильники газу?

газовий лічильник купити

Існує безліч приладів обліку, серед яких можна виділити три популярні:

  • мембранні моделі;
  • роторні (ротаційні або гвинтові);
  • електронні.

Їх усіх поєднує простий принцип роботи: газ проникає у вимірювальний відсік основного корпусу та розподіляється на техніку. Головна відмінність лічильників полягає у методі вимірювання газу.

Мембранні лічильники (камерні, дифузорні) працюють за принципом поступального витіснення газу з робочих камер. Це можливе завдяки переміщенню діафрагм під тиском газу на вході. Діафрагми рухаються за системою, що включає редуктор та важелі. Все це сприяє запуску лічильного механізму в роботу.

Дані прилади відрізняються високим рівнем точності даних і можуть монтуватися як у будинку або квартирі, так і зовні. Служать установки не менше двох десятків, потребуючи перевірки лише один раз на десятиліття. Це найнадійніші лічильники, які дуже складно зламати. Серед мінусів — громіздкість, шум, уразливість перед магнітними полями та зовнішня непоказність. Такий варіант підходить для встановлення у приватних володіннях зовні, причому рекомендується використовувати спеціальний короб.

Лічильники ротаційної конфігурації або роторні включають камеру та два ротори. Через газ, що надходить в апарат, запускаються в рух ротори. Принцип будови зумовлює кілька важливих переваг:

  • висока пропускна спроможність;
  • безшумна робота;
  • компактність;
  • автономне функціонування;
  • відсутність потреби в електриці.

Довговічність ротаційних лічильників не перевищує десяти років і вимагає частішої перевірки (раз на пя'ятиліття).

Для квартири ідеальним варіантом є електронні моделі, що працюють на імпульсах, що виникають під час руху газу крізь установку.

Такий тип лічильників має скромні габарити та відрізняється високою точністю. Перевірку можна проводити раз на дванадцять років, оскільки прилад здатний служити близько 24 років. Для покращення якості роботи та розширення функціональністі допускається налаштування передачі даних в автоматичному режимі та підключення зовнішнього дисплея.

Серед мінусів варто назвати чутливість до магнітних полів та необхідність підключення до електромережі для запуску в роботу. Проблема з чутливістю може виникнути, якщо правильно встановлювати лічильник. А наявність акумулятора чи батарейки вирішить друге питання.