Несправності обладнання ГРП та способи їх виявлення та усунення

Обладнання ГРП має характерні несправності. У даній статті розглядаються найхарактерніші несправності і способи їх усунення.

Витік газу. Найбільш поширена несправність в ГРП - витік газу. Це відбувається через велику кількість фланцевих та різьбових з'єднань. Усунення витоків газу через фланцеві з'єднання - найбільш трудомістка операція. Її слід виконувати ретельно, використовуючи доброякісні матеріали. Як прокладок у фланцевих з'єднаннях обладнання ГРП рекомендують застосовувати пароніт, Клінгер або маслобензостійкі гуму.
Паронітові або клінгерітовие прокладки перед установкою ретельно просочують маслом.

Промазування прокладок білилами і масляними фарбами, так само як і застосування їх в декількох шарів, неприпустимо.

Для зменшення витоків необхідно в міру можливості скорочувати можливості кількість різьбових з'єднань.

Якщо ГРП має місцеве опалення з розміщенням індивідуальної опалювальної установки в допоміжному приміщенні, потрібно особливу увагу звертати на щільність стін, що розділяють основне і допоміжне приміщення, а також при наявності в ГРП пічного опалення - на щільність металевого кожуха печі.

Несправності ротаційних лічильників. При роботі лічильника можливі витоку газу через:

  • пробки для заливки масла в коробках зубчастих коліс і редуктора (при непольной їх затягуванні);
  • накидні гайки імпульсних газопроводів при нещільної затягуванні або несправних прокладках;
  • пробки диференціального манометра або через його поламані скляні трубки;
  • фланці лічильника.

При засміченні коробок з зубчастими колесами снужно промити їх і залити в коробку чисте масло.

Ротори лічильника обертаються, але сам лічильник не показує витрата газу, або свідчення невірні через засмічення редуктора, поломки рахункового механізму, збільшення зазору між роторами і стінками камер більше нормального.

Несправності газових фільтрів. Характерні, так само, несправності фільтрів - витік газу, а також їх засмічення різними механічними домішками. Ознака засмічення фільтрів - великий перепад тиску за рахунок збільшення опору потоку газу. Це може привести до розриву металевих сіток обойми. Для попередження подібних випадків слід періодично контролювати перепад тиску на фільтрі і в разі необхідності очищати його від механічних забруднень.

Несправності засувок. Для засувок характерні такі несправності:

  • спрацьовування ущільнювальних поверхонь на дисках і корпусі (через закриту засувку проходить газ);
  • відрив дисків від шпинделя і його викривлення, не опозволяющее перекрити газ;
  • поломка маховика (відбувається при утрудненому закриванні засувки або при надмірній затягуванні);
  • витік газу через сальник засувки (можна усунути підтягуванням нажимной букси сальника або перенабівкой сальника при перекритою засувці);
  • утворення тріщин букси сальника (відбувається при затягуванні сальника з перекосом або при спробі усунути витік через сальник без його перенабівкі), щоб усунути цю несправність, необхідно негайно перекрити засувку і замінити натискну буксу. В іншому випадку сальник може бути видавлений, що спричинить за собою сильну витік газу.