Навіщо потрібний газорегуляторний пункт

Газ – це вигідний та популярний спосіб для забезпечення будинку теплом та гарячою водою. Щоб використовувати переваги газового постачання, потрібне підключення до загальної газопровідної мережі. Рух газу трубою відбувається під серйозним тиском, і коли будинок підключають до газопроводу, показник тиску потрібно зменшити до конкретних позначень. Саме для цього потрібно купити ГРПБ – газорегуляторний пункт певної модифікації. Найпопулярнішим серед користувачів є пункт шафової конструкції ГРПШ.

Призначення газорегуляторного обладнання

купити ГРПБ

Пункт для розподілу газу в першу чергу необхідний задля зниження рівня тиску газу, який подається газовою трубою в будинок. Крім того, ГРП підтримує постійний тиск у разі споживання будь-якого обсягу газу.

Будь-які інженерні комунікації стикаються з періодичними стрибками та перебоями у системі. Цей фактор відноситься і до роботи газопроводу, яка не обходиться без періодичних відхилень показників тиску. Це може негативно вплинути на роботу опалювальних установок та іншого обладнання. Щоб уникнути подібних неприємностей, важливо тримати рівень тиску відповідно до показників, рекомендованих виробниками газових опалювальних котлів.

Ще одна функція ГРП – фільтрація газу від домішок, що збільшує довговічність роботи установки.

Технічні особливості газорегуляторних пунктів

Популярні пункти шафового типу – це бокс зі сталі, який складається з двох частин. Для стін використовується листовий метал, що робить зовнішній вигляд конструкції естетичним. Усередині шафи розташовується різна техніка: від фільтрів до крана. Друга частина шафи містить телеметричні прилади для контролю поточних показників витрати тиску та газу.

Конструктивні особливості такого пункту передбачають наявність двох гілок подачі газової речовини до будинку:

  • лінія редукування;
  • байпасна лінія.

Лінія редукування гарантує безперебійну та безперервну роботу схеми та включає кілька компонентів:

  • вхідний шлюз та вентиль;
  • фільтри, що очищають;
  • вихідний кран;
  • регулятор тиску на виході, який працює в автоматичному режимі.

Байпасна лінія входить у роботу у випадках, коли проводять ремонт чи технічне обслуговування системи. У такому разі подача газу перемикається на цю лінію і фахівець сам налаштовує показники тиску на виході. Лінія включає:

  • манометр;
  • запірний шлюз та вентиль;
  • регулювальний кран.

Щоб вибрати потрібний тип газорегуляторного пункту, важливо точно визначити потрібний обсяг споживання газу. Ця інформація допоможе вибрати відповідний варіант пропускної здатності лінії.