Із чого складається обладнання ГРП?

Щоб знизити рівень тиску газу, використовується спеціальне обладнання ГРП – газорегуляторні пункти та різні установки ГРУ. Дане обладнання є повноцінним комплексом техніки та автоматичних пристроїв, ключове завдання яких полягає в регулюванні газового тиску.

Серед основних функцій обладнання ГРП варто виділити кілька основних:

  • якісне зниження тиску газу з орієнтуванням на конкретну цифру;
  • стабільна підтримка того позначення тиску, який був заданий (причому на цей показник не впливають коливання витрат газу);
  • зупинка надходження газу, якщо показник перевищив або зменшив задані параметри;
  • очищення газу від різних механічних домішок.

Де розміщують газорегуляторне обладнання чи пристрої

обладнання ГРП

Для розташування обладнання ГРП використовуються різні конструкції та локації. Наприклад, деякі конфігурації можна розмістити у спеціально зведених будинках або вбудувати безпосередньо в котельню або виробничу будову (одноповерхова споруда).

Популярним місцем установки для ГРП є окремі опори чи зовнішні стіни. У такому випадку весь комплекс обладнання міститься у спеціальній шафі. Такий варіант - відкриті майданчики, захищені огорожею та навісом. Окремо варто відзначити пункти, які призначені для монтажу на виробничих об'єктах з покриттям І та ІІ ступеня пожежостійкості. Для такого випадку ГРП оснащується утеплювачем, який не може спалахнути.

Розташування установок більш обмежене:

  1. Підходять газифіковані будівлі, де установки монтують неподалік входу.
  2. Цехи або котельні з технікою, яка використовує для своєї роботи газ. Допускається розташування ГРУ у суміжних кімнатах, які розділені з основним приміщенням відкритим отвором. Важливою умовою нормального функціонування системи є забезпечення повітрообміну тричі на одну годину.

Установки не можуть розміщуватись в окремих будівлях.

Що включає обладнання ГРП?

Газове обладнання цієї конфігурації містить кілька елементів:

  • панель приладів, на яку виносять всі параметри вимірювання;
  • газопровід обвідної конструкції, що має дві засувки, що виконують функцію регулятора ручного типу у разі вимкнення ключової лінії;
  • техніка, яка використовується для основної лінії.

Основна лінія, у свою чергу, складається з численних компонентів: від вхідної засувки, що включає лінію, до запобіжного клапана для скидання надлишків газу при високому тиску.

Ця система робить роботу безпечною та функціональною.