Чому установлення запобіжного клапана - це необхідність?

Справна робота водонагрівача може бути порушена через виникнення аварійних ситуацій. Можливо, система була підключена неправильно або в техніці є бракований компонент. Щоб унеможливити такі неприємності та убезпечити функціонування системи, необхідне установлення запобіжного клапана. Ця деталь забезпечить надійну експлуатацію обладнання та захистить техніку при раптовій зміні тиску.

Як працює запобіжний клапан?

установлення запобіжного клапана

Клапан запобіжного типу включає два компоненти:

  • зворотній клапан;
  • запобіжний пристрій (перебуває в перпендикулярній частині конструкції).

Саме зворотний клапан пропускає воду у водонагрівач.

Якщо тиск всередині системи занадто збільшився, то утворюються надлишки води, які витісняються через штуцер в зливну магістраль. Щоб скидати воду вручну, збоку клапана розташовується спеціальна ручка.

Чому відсутність зворотного клапана призводить до перевитрати електроенергії?

Звичайно, гаряча вода за допомогою водонагрівача надходитиме і без запірного клапана. Система працюватиме, забезпечуючи гаряче водопостачання. Але, при збільшенні тиску нагріта вода прямуватиме до магістралі, що розподіляє теплоносій між стояками та гілками. В результаті витрата буде набагато вищою, оскільки виникне необхідність обігрівати більше води.

Все це позначиться на рахунках за комунальні послуги квартири чи приватного будинку, що нині критично небажано. Фінансові моменти супроводжуються практичними незручностями, оскільки холодну воду із кранів може замінити тепла.

Це лише одна з проблем, які можуть виникнути за відсутності цього важливого елемента системи. Тому так важливо виконувати установку запобіжного клапана при монтажі водонагрівача – це дозволить одразу виключити можливі проблеми у майбутньому. Латунний виріб має досить доступну ціну, яка з лишком окупиться під час експлуатації бойлера.

Функції запобіжного клапана

Ця деталь забезпечує цілісність системи під час аварійних непередбачених ситуацій. Крім цього, варто відзначити численні опції клапана:

  • неможливість повернення гарячої води з водонагрівача у водопровідну систему;
  • відсутність гідроударів, оскільки при стрибках тиску води на вході в бак може виникнути така небезпека;
  • зайва рідина з бака викидається зі збільшенням температурних показників та рівня тиску, запобігаючи проблемам у роботі обладнання;
  • полегшення регулярних профілактичних дій та ремонту, оскільки можна легко зливати воду з ємності пристрою.

Резюмуючи можна з упевненістю сказати, що установлення запобіжного клапана – це обов'язкова умова для безпечної та довговічної роботи обладнання.